Autor Wiadomość
Klaudi
PostWysłany: Śro 22:12, 13 Wrz 2006    Temat postu:

wiesz... dlatego zawsze trzeba zaczynac czytac przepisy od końca! Wink
bogini16
PostWysłany: Wto 19:21, 12 Wrz 2006    Temat postu:

Oj nie zawsze Razz Niekiedy w tej książce tak piszą że nie wiadomo o co chodzi :/
Klaudi
PostWysłany: Pią 23:23, 08 Wrz 2006    Temat postu:

heh ;p apropo książka kucharska czyni cuda Wink
bogini16
PostWysłany: Czw 20:11, 07 Wrz 2006    Temat postu:

Witam :p Ja mogę zrobić pycha budyniek z kremem czekoladowym Smile Oczywiście za niewielką opłatą :d
Mini
PostWysłany: Śro 10:27, 06 Wrz 2006    Temat postu:

Ta Klaudi kucharz doskonały Wink a ja robie kanapki na zamówienie ale obecnie firma nie funkcjonuje Razz
Klaudi
PostWysłany: Pon 23:13, 28 Sie 2006    Temat postu:

Ajjj wiecie co wam powiem? Nie ma to jak Klaudia coś upichci!!! Very Happy spytajcie się Mini!!! Very Happy ( np. jajecznica ze szczypiorkiem i tosty... pamiętasz? Wink albo na śniadanie zupa z papierka, na obiad zupa z papierka a na kolację bułka i banan Wink )
Black
PostWysłany: Śro 17:56, 31 Sie 2005    Temat postu:

[Treść posta skasowalem poniewaz byla niezgodna z regulaminem i przypomne ci Black ze masz juz 4 ostrzezenia jeszcze jedno i dostaniesz dozywotniego bana na forum. - Maniak]
Maniak
PostWysłany: Śro 16:35, 31 Sie 2005    Temat postu: Re:

ech przeciez nie jestem kucharzem zeby wymyślać przepisy prawda?? Znam go z innego forum i wyprobowalem jest dobre i chce go polecic innym to wszystko i nie wiem czego sie czepiasz:D A jeśli chodzi Ci o moją sygnaturkę to co sie czepiasz RazzRazz moge ja zmienic jesli ci tak strasznie to przeszkadza;/
Black
PostWysłany: Śro 16:27, 31 Sie 2005    Temat postu:

Maniak ja nie mam nic przeciwko .. ale powinieneś wymyślac swoje przepisy albo pomysły na forum a nie brzydko mówiąc zwalać je z innych forum.. :/ jest to nie pierwsza rzecz którą zauwarzyłem.. ale rób co chcesz.. w kocnu jestes tu MODERATOEm....:/
Mini
PostWysłany: Wto 21:14, 30 Sie 2005    Temat postu:

a ja też znam przepis Laughing kup zupke chińską w jakmś sklepie wsadź makaron do miski posyp przyprawami i zalej gorąca zagotowaną wodą odczekaj 3 minuty i życzę smacznego:D

[Proszę nie pisać więcej takich przepisów bo będę następne posty kasować - Maniak]
Maniak
PostWysłany: Sob 19:15, 27 Sie 2005    Temat postu: Re:

aaa polecam bo smaczne bardzo SmileSmile
Master
PostWysłany: Sob 13:29, 27 Sie 2005    Temat postu:

mmmmmmmm Burito chyba sobie upichce coś takiego:-)
Maniak
PostWysłany: Sob 10:55, 27 Sie 2005    Temat postu: Kulinaria

Jak macie jakieś fajne przepisy na potrawy to walcie. Ja zacznę Smile

Burito (czyli tortilla z nadzieniem jakimstam :])


Składniki:
- 20 dkg mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (niekoniecznie - ja nie daje bo to dla koloru w zasadzie, a jest raczej trudno dostepna),
- 1/4 szklanki wody,
- 10 dkg margaryny (może być maslo ale jesli maslo to tak o jedna czwarta albo moze nawet polowa mniej, bo jak sie przesadzi z tluszczem to potem ciasto sie kruszy po usmazeniu i jest w ogole bezuzyteczne i niejadalne! Przestrzegam wszystkich, bo jak raz takie sobie zrobilem, to przez kilka godzin czulem sie jakbym mial kostke masla w gardle <zygi>. Lepiej dac za malo niz przesadzic),
- szczypta soli.
Jak przyrządzić?
1) Do miski wrzucamy mąkę. Dorzucamy szczyptę soli. Dokładamy miękkie masło i wyrabiamy z mąką. W trakcie wyrabiania dolewamy wodę. Wyrabiamy tak długo (ok. 10 min.), aż otrzymamy w rezultacie gładkie, miękkie i elastyczne w dotyku ciasto. Przykrywamy je szczelnie i odstawiamy na 20 min. w chłodne miejsce.

2) Po tym czasie dzielimy ciasto na ok 10 części, formując je w kulki. Na stolnicę wysypujemy nieco mąki i wałkujemy cienkie placuszki,

3) Rozgrzewamy mocno teflonową patelnię. Smażymy placki dosłownie 1 min. po każdej stronie, nie dodając ani grama tłuszczu. Pozostają zupełnie jasne, tylko na wybrzuszeniach zabarwiają się na ciemno. Nie ulegajmy chęci przysmażenia ich całych na złoto. Im dłużej będą na gorącej patelni, tym twardsze i bardziej kruche staną się potem.

4) Odkładamy je na talerz. Gdy ostygną szczelnie zawijamy i wkładamy do lodówki.

5) Kiedy placki są nam potrzebne, kładziemy je jeszcze raz na gorącą patelnię, ogrzewając je dosłownie kilkanaście sekund po każdej stronie. Są elastyczne i gorące.

Dobra teraz kolej na farsz do burito:

Składniki:
Farsz: 1 puszka kukurydzy, 1 puszka czerwonej fasoli, fix do potraw meksykańskich, 500 g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 1 łyżeczka chili (tu tez lepiej nie przesadzic, wiec dodawajcie po troche i sprawdzajcie jak smakuje )

Jak przyrządzić?
Mięso podsmażyć z cebulą, dodać kukurydzę, fasolkę , chili, fix. Nałożyć na tortille i na pol, albo zawinac tak jak to robia z "tortilla" w kfc - "zabezpieczajac tyly" przed wypadnieciem wnetrznosci . Polać sosem pomidorowym (chociaz ja tego nigdy nie robie i i tak jest bardzo dobre, a na fajny sos pomidorowy nie mam przepisu i nie chce mi sie robic .

Smacznego .

Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group